Szenzoros Integrációs Terápia (DSzIT/Ayres terápia)Jean Ayres amerikai gyermekpszichológus és kutató 1972-ben ú.n. szenzoros integrációs terápiát (SZIT) dolgozott ki a magatartás- és tanulászavarokkal küzdő gyerekek számára. Ayres abból a feltevésből indult ki, hogy az ilyen problémák hátterében az érzékletek összerendezésének – a szenzoros integrációnak – a zavara áll, ez pedig az idegrendszer éretlenségének a következménye.

A terápia azon alapul, hogy az érzékletek legjobb interációjához a mozgáson keresztül vezet az út, méghozzá olyan mozgások által, amelyben a gyermek játékosan, kreatívan, örömtelien kísérletezve tapasztalhatja meg önmagát és a körülötte lévő világban elfoglalt helyét. A tapasztalatok során kialakulnak az adaptív válaszreakciók.

A dinamikus szenzoros integrációs terápia (DSzIT) során a gyermek a mozgás és a játék örömét megélve fizikai és pszichés élményekhez jut, amelyek elősegítik idegrendszerének érését, önértékelésének javulását. Az izgalmas eszközök használata (pl. laphinta, billenő deszka, taktilis korongok) különböző modalitású ingerekhez juttatja a gyermekeket, melyek által képessé válnak az őket érő ingerek gyorsabb, pontosabb feldolgozására és az azokra adott megfelelő válasz kidolgozására. A terápiát a gyermekek természetes kíváncsiságára alapozva építi fel a szakember. Mindehhez tágas tornaterem biztosít helyet.

A DSzIT elsősorban 2-8 éves gyermekek számára ideális egyénileg vagy kiscsoportban. A mozgásterápia megsegíti az egyensúlyi- és mozgáskoordinációs nehézségekkel, figyelmi- , tanulási problémákkal, logopédiai eltérésekkel küzdő gyermekeket. Ezen túl kiegészítő terápiaként segít viselkedési problémák, szorongás, étkezési zavarok, ADHD, autizmus, halmozott sérülés esetén is.

Helyszínünk

11 teremmel, vidám, színes falakkal és rengeteg fejlesztő eszközzel várjuk szeretettel a vizsgálatokra és tornákra érkező gyermekeket! Gyermekfejlesztő központunk az Újbuda Medical Center-en belül kapott helyet, annak aktív, szerves részeként, nyugodt, zöld, de könnyen megközelíthető környezetben, Újbudán.

Jelentkezzen be hozzánk!