A Pfaffenrot manuális terápia bemutatása


Dr. Waldemar Pfaffenrot ortopéd orvosként kezdte pályafutását majd Németországban telepedett le, ahol elismert gyermekrehabilitációs és ortopéd szakorvos lett. A Pfaffenrot-féle manuális terápia, más néven szinergetikus reflexterápia, különböző fogások (több mint 100) és nyomáspontok ingerlésének együttes hatásán alapul.

A Pfaffenrot manuális terápia bemutatása

Dr. Waldemar Pfaffenrot ortopéd orvosként kezdte pályafutását Oroszországban. 1990-ben Németországban telepedett le, ahol elismert gyermekrehabilitációs és ortopéd szakorvos lett. Főorvosként kutatásokat folytatott a cerebrális parézis területén. Az eredmények alapján - 1993 óta - több mint 100 fogást dolgozott ki. A Pfaffenrot-féle manuális terápia, más néven szinergetikus reflexterápia, különböző fogások és nyomáspontok ingerlésének együttes hatásán alapul. A terápia a miofaszciális technika (A bőr alatti szövetek ingerlése, melyet a bőr finom elfordításával érünk el. 1.kép), az akupresszúra (2.kép), fej-, kéz-, láb-reflexmasszázs, a kiropraktika, és az oszteopátia elemeit használja.


1.kép

Miofaszciális technika alkalmazása a felső végtagon, mellyel létrejön a kar nyújtási funkciója.

A módszer kifejlesztője a terápiát blokkszerűen, napi kezelésekkel ajánlja. Tapasztalataink szerint azonban heti 2-3 alkalommal, hosszabb távon kivitelezve is jó eredményeket mutat. A kezelés hossza alkalmanként 15-25 perc. Az időtartam kortól és a gyermek állapotától függ.


2.kép

Akupersszúrás pontok ingerlésével elősegíthető a vállizület mozgása.

Dr. Pfaffenrot elsősorban mozgásfejlődésükben elmaradt gyermekeknek és központi idegrendszeri sérültekenek fejlesztette ki a módszert, melyeknek egyik legfőbb tünete az izomtónus eloszlási zavara. Hasznosnak bizonyult azonban ferdenyak, enyhébb lefolyású gerincpanaszok (idegbecsípődés, ischiász, derékfájás) esetén is. Ajánlott továbbá Stroke, Parkinson, Sclerosis multiplex diagnózissal rendelkező pácienseknek. Alkalmazható Down-, és egyéb mozgást, izomtónust érintő szindrómák, illetve hiperaktivitás, egyensúlyi és szenzomotoros zavarok, tanulási problémák kiegészítő terápiájaként.


3.kép

A térdkalács sípcsont irányába való elmozdításával elérhető a lábfej mozgathatósága.


A terápia hatása a következő területeken mérhető:
 • az izom tónusa;
 • a gerincoszlop különböző rendellenességei (szkoliózis, kifózis, stb.);
 • izom és izületi rövidülések;
 • a kéz támasztó, nyújtó, hajlító funkciója;
 • a finommanipulációs tevékenységek (festés, íráskészség, stb.);
 • a lábtartás és terhelhetőség;
 • a testtartás ülő és álló helyzetben;
 • az általános mozgás- és járáskép;
 • a száj- és beszédmozgások;
 • a koordinációs képességek;
 • a figyelem, koncentráció;

A szülői beszámolók emellett arról is szólnak, hogy a gyerekek lényegesen jobban alszanak, akár már az első kezelést követően is, javul az étvágyuk, a közérzetük. A terápia pozitívan befolyásolja az anyagcserét, a pszicho-emocionális funkciókat, a szellemi és fizikai aktivitást.

Cikkünkkel igyekeztünk felkelteni az érdeklődést egy, Magyarországon még kevéssé ismert manuális terápia iránt, melynek fontos szerepe lesz a korai fejlesztésben, a veszélyeztetett gyermekek prevenciós (megelőző) tornájában és a rehabilitációban.

Helyszínünk

11 teremmel, vidám, színes falakkal és rengeteg fejlesztő eszközzel várjuk szeretettel a vizsgálatokra és tornákra érkező gyermekeket! Gyermekfejlesztő központunk az Újbuda Medical Center-en belül kapott helyet, annak aktív, szerves részeként, nyugodt, zöld, de könnyen megközelíthető környezetben, Újbudán.

Jelentkezzen be hozzánk!