SEED Fejlődési Skála


A SEED Fejlődési Skála, mint a 0–4 éves korú gyermekek egyik vizsgáló eljárása, az eltérő fejlődésmenet diagnosztikájában fontos számunkra a FejlesztőHázakban.

A SEED Fejlődési Skálával (Sewall Early Educational Development Scale) 0–4 éves korig mérjük a csecsemők és a gyermekek adaptációs, pszichomotoros képességeit. A Skála alkotói több intelligencia teszt résztesztjeit, feladatait alkalmazták egy fejlődési skálában annak érdekében, hogy a gyermekek képességeit körvonalazni tudják. A gyermek korosztályának megfelelően, erősségeit és gyengébb képességeit is feltérképezi, ezzel határozza meg a fejlettségi szintet, valamint a képességek struktúráját.

A skála 7 fejlődési területet vizsgál:

 • Nagymozgás

 • Finommozgás

 • Beszéd és nyelv

 • Adaptáció, gondolkodás

 • Szociális-érzelmi fejlődés

 • Öltözködés és egyszerű tisztálkodás

 • Táplálkozás


  A játékos próbák egy-egy életkor érdeklődési köréhez közel állóak, játékosak. Eredményre jutunk azokkal a gyermekekkel is, akik aktivitásuk fokozottsága miatt, vagy érdeklődésük beszűkülése okán nem minden feladatra nyitottak. A feladatok sorrendje nincsen meghatározva, bármikor, amikor a gyermek érdeklődését felkeltette, elvégezhetjük a próbát az adott eszközzel.

  Pozitívuma, hogy maga a teszt felvétele viszonylag rövid időt vesz igénybe. Az időfaktor természetesen a gyermek életkorával összefügg. Idősebb gyermekeknél több próba szerepel, de a gyermek feladatmegoldásainak idejét, az ő tempóját figyelembe vesszük az értékeléskor.

  Előnye és egyben kritériuma is a vizsgálatnak, hogy a szülő (gondozó) mindig jelen legyen a vizsgálaton. Nem csak a gyermek biztonságérzete miatt van erre szükség, hiszen biztonságban jobban teljesítenek a gyermekek, hanem azért is, mert az ő információit is elfogadjuk, értékeljük.

  A kiértékelés során a szülővel, gondozóval megbeszéljük a megfigyelésünk eredményeit és amennyiben szükséges komplex terápiát ajánlunk több szakember bevonásával. A FejlesztőHázakban mindig interdiszciplináris teamben dolgozunk együtt a gyermekekért.

  Helyszínünk

  11 teremmel, vidám, színes falakkal és rengeteg fejlesztő eszközzel várjuk szeretettel a vizsgálatokra és tornákra érkező gyermekeket! Gyermekfejlesztő központunk az Újbuda Medical Center-en belül kapott helyet, annak aktív, szerves részeként, nyugodt, zöld, de könnyen megközelíthető környezetben, Újbudán.

  Jelentkezzen be hozzánk!