Etetési - és evészavarok vizsgálata


Etetési-, vagy evészavarról akkor beszélhetünk, ha a gyermek által elfogyasztott ételek mennyiségében, minőségében és változatosságában, az evés technikájában, illetve az étkezési helyzetekben tanúsított - életkorához viszonyítottan - viselkedésében eltérés tapasztalható. Az evészavarok nem önmagukban fennálló problémák, a tünetek háttérében álló okokat nagyvonalakban három csoportba osztályozhatjuk; organikus, pszichés és szenzoros eredetű evészavarok. Ezen okok feltárására és a megfelelő probléma megoldására irányuló kezelés és terápia javaslatainak megtételére hivatott a vizsgálat, mely általában három részből áll: elbeszélgetés a szülővel, anamnézis (terhesség lefolyása, szülés, szoptatás folyamata stb.); étkezési helyzet megfigyelése; gyermek megfigyelése, vizsgálata.

Fontos minden esetben az orvossal való konzultáció, hiszen az étkezés minőségi, mennyiségi eltéréseinek háttérben húzódó organikus okokat, illetve ezek következményeit csak a megfelelő orvos (neurológus, gasztroenterológus, belgyógyász stb.) állapíthatja meg!

Érdemes ezen a vizsgálaton részt venni, ha:

 • A gyermek túlzottan válogat, bizonyos tulajdonságok alapján utasít el ételeket

 • Gyakori a félrenyelés, köhögés, öklendezés, hányás, légúti megbetegedések

 • A gyermek az étkezési helyzeteket elutasítja, szorong, ellenálló

 • Életkorának nem megfelelő ételeket, vagy nem megfelelő mennyiséget fogyaszt

 • Viselkedése, preferenciája eltér az általa látott mintáktól, ételektől, életkorától

 • Hosszúra nyúlnak az étkezések (40 perc)

 • Ha az etető fél (szülő) szorong, kellemetlenül éli meg az etetést, fél a következő étkezéstől

 • A szülő nem elégedett a gyermek által elfogyasztott mennyiséggel, változatossággal


  Helyszínünk

  11 teremmel, vidám, színes falakkal és rengeteg fejlesztő eszközzel várjuk szeretettel a vizsgálatokra és tornákra érkező gyermekeket! Gyermekfejlesztő központunk az Újbuda Medical Center-en belül kapott helyet, annak aktív, szerves részeként, nyugodt, zöld, de könnyen megközelíthető környezetben, Újbudán.

  Jelentkezzen be hozzánk!